Door: Nico

Blijf op de hoogte en volg Nico

29 Oktober 2025 | Mexico, Cancún

CANCUN ISLA MUJERES

Els heeft het nuttigen van rauwkost moeten bekopen met een dag op bed en vergelijkbare verschijnselen als ik enkele dagen geleden. Daarom ben ik aardig bijgekomen met het dagboek. Wij maken lange dagen, van ’s morgensvroeg het huis uit tot ’s avonds na het diner terugkomende. Hierdoor is vaak nog net genoeg energie om de foto’s op de laptop te plaatsen en te sorteren (risico spreiding). Het schrijven schiet er dan wel eens bij in of het moet al vroeg in de ochtend zijn. Gelukkig is Els de volgende dag beter en kan de tweede excursie aanvangen. Een snorkel avontuur per catamaran en een bezoek aan het eiland Isla Mujeres.

Tijdens de incheck wordt aanbevolen te liegen over de leeftijd omdat het personen boven de 60 verboden is te snorkelen, ja ja hoe verzin je het. Maar ik ben dus een dagje 59 en Els volgt dit voorbeeld om het beeld een cougar te zijn te vermijden.

Op de boot wordt je geacht blootvoets te gaan en alle schoenen worden in een grote bak opgeslagen. Emmer water over de voeten en klaar is kees. Aan boord is alle drank gratis en men schept er genoegen in dat met overmaat toe te dienen. Mijn drankje voor vandaag is Tequila Sunrise en het glas is continu gevuld. Pas aan het einde van de dag begint alle zoetigheid mij tegen te staan en wordt de dag met bier afgesloten. Daar kun je overigens allemaal uitstekend op snorkelen.

Dat doet dan ook bijna de gehele groep. Kun je niet zwemmen? Geen punt, zwemvest is toch al voor iedereen verplicht en plons het water in. Behalve als je boven de 60 bent, dan mag je niet snorkelen????? Het onderwaterleven is niet overweldigend. Je ziet erg veel vissen, dat wel en ook wat koraal. Zelfs twee barracuda’s, maar de kleurenpracht blijft achterwegen. De zwemvesten verhoeden een duik naar de diepte en dat is nu net de bedoeling. De enorme toeristische druk zou het onderwaterleven anders niet aankunnen. En dat vind ik wel een slimme oplossing. Voor een verwend persoon met snorkelervaring in de Rode Zee is het haast niet mogelijk iets vergelijkbaars tegen te komen. Ik mag deze ervaring dan ook aan niets spiegelen.

Na de snorkeldip aan het buffet, was ietsje beter dan de vorige ervaring. Was “all inclusive” met uitzondering van de drank, en daar komt iemand de TIP voor ophalen. Iedereen schooiert wat bij elkaar hier. Dan hebben wij ook nog ingetekend voor een trip over het eiland in een golfkarretje. De gids neemt plaats bij ons in het karretje en hij mag rijden zodat ik de foto’s kan maken. Het pakt uit als een gezellige rit ondanks dat de gids van origine Italiaan is (mijn vooroordeel deel ik nu met jullie). Dat Italiaanse brengt wel leven in de brouwerij en hij heeft een flinke dosis zelfspot wat de pret tegoeden komt. We passeren het huis van El Capo maar die heeft voorlopig domicilie gekozen in Amerika. We rossen een begraafplaats op omdat wij die nog niet in Mexico gezien hebben. De graven zijn allen bovengronds “omdat er beneden water is op dit eiland” zo vertelt ons de gids. Maak dat de kat maar wijs, de harde rotsbodem maakt opbouwen goedkoper en efficiënter dan een gat uithouwen. Alle graven hebben het karakter van een familiegraf en zijn veelkleurig uitgevoerd. Op het eiland komen wij pelikanen, fregatvogels en leguanen tegen. Het eiland heeft een zoetwater reservoir waarin ook krokodillen voorkomen. Bij hoogwater komen die dan wel eens de huizen binnen of op de openbare weg. Als het exemplaar 1,5 meter of groter is mag het bejaagd worden en opgegeten. “worden zij dan geschoten?” vraag ik. “Nee hoor gewoon met een machete” is het antwoord van de gids en het klinkt dat hij dat als vanzelfsprekend vindt.

Op de terugreis zit de stemming er goed in. Vloeide de drank al rijkelijk op de boot, aan wal hebben enkele reizigers er een stevig schepje bovenop gedaan. Dat belet de crew echter niet het drankgelag voort te zetten. Een fles Tequila gaat, aangestuurd door een crew-lid, van mond naar mond en ook ik kom aan de beurt. De Salsamuziek schalt over het water en het begint te kriebelen. Els houdt mij in toom. Alleen de boot swingt, richting het vaste land waar de skyline van Cancun als een grote blokkendoos op ons ligt te wachten.

• 29 Oktober 2025 - 07:32

Josta:

Haha.. 59 en dat geloven ze ook?[e-1f602]

hoop dat jullie niets hebben opgelopen, fles ging van mond tot mond[e-1f631]

• 30 Oktober 2025 - 10:18

Jean:

Weer een verslag waarbij je als lezer de gebeurtenissen lijkt te ervaren. Deze excursie zou ik overgeslagen hebben.

• 01 November 2025 - 22:57

Ella :

[e-1f635]‍[e-1f4ab][e-1f974] deze dag zullen jullie niet snel vergeten

Verslag uit: Mexico, Cancún

Mexico na 1491, helaas

De boeken van Eric von Daniken, de avonturen van Thor Heyerdahl, later het fantastische boek 1491 (werkelijk een eye opener) en diverse films lieten mij eerder al Peru bezoeken. Nu is het dan de beurt aan Mexico.
De Inca's, de Maya's, de Azteken, de Tolteken en tientallen minder bekende stammen. Allen lieten zij immense bouwwerken na, veranderingen in het landschap, en kilometerslange handels routes.
Het staat al lang op ons programma maar nu gaan wij dan een glimp waarnemen van wat er van hun aanwezigheid rest in Mexico.
Beetje spannend, dat wel. Daarom ook nu pas maar we gaan ervan genieten.
Nog even de nieuwe "selfie stick" testen, ook ik voeg mij bij al die andere irritante selfiestickterroristen met de belofte aan mijzelf niemand tot last te zijn. Dan een massa aan spullen verzamelen en inpakken. Is het echt allemaal nodig? "Welzeker" verzekert Els mij en ik ga lijdzaam aan het handje.